JANA I JAMNICA: PRIČA O VODI

JANA I JAMNICA: PRIČA O VODI

Vodu svi pijemo – svaki dan. Potrebna količina vode, osim o životnoj dobi i spolu, ovisi i o drugim čimbenicima. Trudnoća i laktacija kod žena, kao i ekstremne temperature okoline i povećana tjelesna aktivnost povećavaju potrebu tijela za vodom. Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, odgovarajući ukupni unos vode za odrasle osobe iznosi 2L dnevno za žene, te 2,5L za muškarce*. (*EFSA Journal 2010; 8(3):1459)

Vode se razlikuju prema različitim kriterijima, primjerice kvaliteti odnosno čistoći, sastavu, podrijetlu ili kemijskoj obrađenosti… Jedna je od takvih podjela na flaširane vode (među kojima se razlikuju prirodna mineralna, izvorska te stolna voda) i vodu za ljudsku potrošnju iz vodoopskrbne mreže, koju najčešće nazivamo vodom „iz pipe“. Hrvatski zakonska regulativa poznaje tri kategorije flaširane vode: prirodnu mineralnu, prirodnu izvorsku i stolnu vodu. I dok se u slučajevima prve dvije radi o vodi koja se puni na samom izvoru bez dodatne obrade, stolne vode se mogu se obrađivati prije flaširanja.

Podjela vode (izvor: https://jamnica.company/hr/)

Po čemu je posebna prirodna mineralna voda

Prirodna mineralna voda prema svojim je karakteristikama različita od ostalih voda za piće. Prirodno je čista na svom izvoru, ne prolazi dezinfekcijske tretmane poput kloriranja te ima stabilan mineralni sastav. Također, može imati specifičan fiziološki učinak na organizam, poput diuretskog djelovanja vode s niskim sadržajem minerala.

Vode koje se nalaze u portfelju Jamnice plus: Jana, Jamnica, Sarajevski kiseljak, Sara i Mg Mivela spadaju upravo u kategoriju prirodnih mineralnih voda uz razliku da su neke od njih gazirane, a neke negazirane.

Jana

Na hrvatskom tržištu najprodavanija je Jana – negazirana prirodna mineralna voda. Takva vrste vode po svojim karakteristikama različita je od većine ostalih voda za piće. Ona je prirodno čista na svom izvoru, ne prolazi dezinfekcijske tretmane poput kloriranja te ima stabilan mineralni sastav. Zbog zaštićenog podzemnog ležišta, mineralna voda ima najvišu razinu kvalitete.

Prirodna mineralna voda Jana ima uravnotežen i stabilan mineralni sastav koji redovito nadziremo tijekom godine, a neke od njezinih ključnih karakteristika su:

  • Stabilan mineralni sastav – jedna od glavnih odlika prirodne mineralne vode i superiornost u odnosu na ostale vrste voda, što je odraz zaštićenosti podzemnih ležišta iz kojih potječe.
  • Niska ukupna mineralizacija – manja od 500 mg na litru, uz prirodnu ravnotežu minerala i pH 7,1, Jani daju prepoznatljiv okus.
  • Idealan omjer kalcija i magnezija od 2:1 – optimalan je za njihovu iskoristivost u organizmu.
  • Sadrži silicij – mineral koji sudjeluje izgradnji strukture vezivnog tkiva. Poznat je sastojak u preparatima za njegu kože.
  • Jedinstven prirodni mineralni sastav čini Janu pitkom i ukusnom.

Jana se puni najsuvremenijom tehnologijom punjenja (Ultra Clean) iz izvora koji se nalazi na 800 metara dubine čime se čuva od vanjskih utjecaja i tako zadržava svoju izvornu čistoću. Procjenjuje se da je Jana nastala prije otprilike 7000 godina. Janin izvor i punionica nalaze se u selu Gorica Svetojanska u blizini grada Jastrebarskog.

Jamnica

Jamnica je jedan on najpoznatijih hrvatskih brendova i proizvoda. Od samog početka formirala se, a kroz desetljeća i očuvala kao sinonim za tradicionalno hrvatsko piće s oznakom vrhunske kvalitete.

I Jamnica, poput Jane, spada u kategoriju prirodnih mineralnih voda, no Jamnica je gazirana. Njen mineralni sastav potiče normalnu razgradnju hrane i prirodno olakšava probavu te zbog toga nema teškog osjećaja nakon jela. Zato je i omiljena u domaćinstvima, ali i u ugostiteljstvu. Crpi se u Pisarovini odnosno Jamničkoj Kiselici iz 500 metara dubokih podzemnih izvora (Janino vrelo) te je zaštićena od svakog onečišćenja. Dobitnica je znaka Hrvatska kvaliteta, a na međunarodnom natjecanju Mineral Water Challenge 2015 u Portugalu osvojila je zlatnu medalju za najbolju gaziranu vodu u Europi.

Zanimljivo je da Jamnica ima veoma dugu tradiciju, čak od 1828. godine, kad je uvrštena u registar mineralnih voda bečkoga dvora. Impresivno, zar ne?

Zašto je voda dobra za nas?

Ako pijemo dovoljno vode, pomažemo svom organizmu da bolje funkcionira. Poznato je da je potreba organizma za hidracijom konstantna bez obzira na godišnje doba i pravilnom hidracijom trebate zadovoljiti potrebe organizma kako bi se sve funkcije odvijale normalno. Posljedica će biti i pozitivan učinak na kognitivne sposobnosti i raspoloženje. Znakovi umora, niske razine energije, glavobolje i poteškoće u koncentraciji mogu biti jasan simptom manjka vode u organizmu.

Za zdravu odraslu osobu sjedilačkog načina života u umjerenoj temperaturi okoline odgovarajuće bi bilo dnevno popiti oko 1,6 do 2 l (8 do 10 čaša od 200 ml) vode. Ta osnovna potreba za vodom preporučena je tijekom cijele godine, bez obzira na godišnje doba. Prirodna mineralna voda zbog izvorne čistoće i specifičnoga mineralnog sastava predstavlja odličan izbor za svakodnevnu hidraciju.