HRVATSKI TELEKOM: STVARANJE PRILIKA ZA MLADE TALENTE

HRVATSKI TELEKOM: STVARANJE PRILIKA ZA MLADE TALENTE

Hrvatski Telekom (HT), vodeći telekomunikacijski operater u Hrvatskoj, prepoznaje važnost mladih kao ključne snage budućnosti, stoga je posvećen pružanju podrške i stvaranju prilika za razvoj mladih talenata. HT nudi niz inovativnih programa usmjerenih na mlade, koji im omogućuju stjecanje različitih vještina, poticanje kreativnosti i upoznavanje s najnovijim tehnologijama – neki od njih su Magenta LogIn, Generacija NOW i Telekom eSports Championship.

Program Magenta LogIn je dosad najopsežniji pripravnički program HT-a i pruža mogućnost rada na modernim tehnologijama te stjecanja ključnih znanja kroz praksu. Uz Magenta Jump In ljetne prakse i ICT Akademiju mladim ljudima se daje prilika da unaprijede svoja znanja, dokažu svoje sposobnosti i započnu graditi karijeru u danas vrlo popularnoj ICT industriji. Program traje 10 mjeseci i pruža sudionicima mogućnost rada u različitim IT odjelima HT-a poput odjela za istraživanje i razvoj, IT arhitekture, razvoj digitalnih programskih komponenti i govornih jezgrenih platformi. Pripravnici imaju mogućnost odabrati specijalističko područje u kojem žele graditi karijeru i sudjelovati u zanimljivim projektima i razvoju novih platformi.

Tijekom programa, svaki pripravnik ima dediciranog mentora i sudjeluje u bogatom edukacijskom programu. Kroz ovaj program stječu se stručna tehnička znanja i praktične vještine u području project managementa, agilnog načina rada, financijskog upravljanja te razvijaju soft skills kao što su storytelling, poslovno prezentiranje i timski rad. HT osigurava cjelokupni stručni tim kako bi pripravnici imali podršku i mogućnost praćenja svog napretka te razvoja vlastitog karijernog puta, a nakon uspješnog završetka pripravništva, sudionici programa imaju priliku dobiti stalno zaposlenje u HT-u.

Program Magenta LogIn je dosad najopsežniji pripravnički program HT-a i pruža mogućnost rada na modernim tehnologijama te stjecanja ključnih znanja kroz praksu. Cilj programa je dati priliku mladim ljudima da dokažu svoje sposobnosti i započnu graditi karijeru u ICT industriji.

Generacija NOW je nacionalni program obrazovanja djece i mladih koji provodi Hrvatski Telekom u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). U programu sudjeluju obrazovne ustanove poput škola i udruga koje promiču STEM znanje i razvoj ključnih vještina za budućnost.

Cilj programa je pružiti mladima najmodernije oblike edukacije kako bi razvijali kreativnost i inovativnost uz pomoć najnovije tehnologije. Hrvatski Telekom osigurava sudionicima besplatnu opremu te besplatan pristup internetu s besplatnim podatkovnim prometom.

Donacijski program Generacija NOW, koji provode Hrvatski Telekom i IRIM, pruža IoT edukacijsku opremu, novčanu donaciju za dodatnu opremu i troškove projekta, edukaciju za korištenje IoT opreme te stručnu mentorsku podršku za izradu IoT projekata. Program je već uspješno prošlo više od 2.200 djece i mladih te sudjelovalo preko 300 obrazovnih institucija diljem Hrvatske.

Hrvatski Telekom predstavlja i treći program za mlade pod nazivom Telekom eSports Championship koje se održava u suradnji s Makedonskim i Crnogorskim Telekomom. Riječ je o natjecanje u gamingu koje je pokrenuto prošle godine i u kojem mogu sudjelovati igrači iz Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, ali i oni izvan regije, odnosno iz drugih država unutar Europske Unije, Velike Britanije i Švicarske.

Cilj ovog natjecanja nije isključivo igranje videoigara, već povezivanje mladih širom Europe i svijeta, bez obzira na kulturološke razlike, iz kojih zemalja dolaze, koji jezik pričaju… Ovo natjecanje pokazuje da su videoigre puno više od pukog igranja i nastoji potaknuti zajedništvo ljudi koji dijele iste interese, stvoriti zajednicu koju odlikuje međusobno razumijevanje i podrška. Unatoč uvriježenom mišljenju da se mladi sve manje druže i povlače u online svijet zbog novih tehnologija, Hrvatski Telekom kroz ovo natjecanje nastoji razbiti predrasude i pokazati da eSports povezuje ljude, potiče izgradnju vještina, socijalizaciju i gradi pozitivan osjećaj među sudionicima koji jedni drugima nisu isključivo protivnici.

Hrvatski Telekom prepoznaje važnost ulaganja u mlade ljude i njihov razvoj, a upravo njihov angažman u edukaciji, tehnološkom napretku i razvoju talenata svjedoči o njihovoj predanosti u podršci mladih i izgradnji bolje budućnosti za ICT industriju u Hrvatskoj. Ovi programi ne samo da pridonose osobnom razvoju mlađih generacija, već također potiču inovacije i povezivanje unutar čitave zajednice.