GOL.HR I NEZABORAVNO PRAĆENJE SVJETSKOG PRVENSTVA U KATARU

GOL.HR I NEZABORAVNO PRAĆENJE SVJETSKOG PRVENSTVA U KATARU

Svjetsko prvenstvo (SP) predstavlja najveći sportski događaj na globalnoj razini, privlačeći pažnju čak i onih koji inače nemaju interes za nogomet. Prošlogodišnje SP u Kataru donijelo je promjenu jer se prvenstvo po prvi puta organiziralo u studenom i prosincu, što je gledatelje potaknulo na povećanu konzumaciju online sadržaja zbog hladnih i kraćih dana. Gol.hr je prepoznao tu priliku te se fokusirao na online sadržaj koji bi privukao gledatelje i zadržao njihovu pažnju tijekom prvenstva.


STRATEGIJA

Gol.hr se pozicionirao kao portal koji nudi prijenose utakmica, međutim, nije imao pravo na prijenos SP-a. Izazov je bio nadoknaditi izostanak video prijenosa utakmica te korisnicima, unatoč tome, ponuditi najzanimljivije praćenje prvenstva.

Upravo navedeno izazovno okruženje potaknulo je Gol.hr da se pozicionira kao portal koji nudi nešto drugačije – sadržaj koji korisnici ne mogu pronaći na drugim mjestima. Postavili su kriterije za svoj sadržaj: zabavno, interaktivno, informativno i prije svega sportsko. Rubno sportske teme obrađivane su na drugim portalima unutar grupe, dok je Gol.hr usredotočio svoju pažnju na inovativne pristupe praćenju prvenstva.


CILJEVI PROJEKTA

Već se na samom početku primijetilo da je SP odlična prilika za akviziciju novih i konverziju u lojalne posjetitelje pa su u skladu s time postavljeni sljedeći ciljevi:

  • Gol.hr je najposjećeniji sportski portal za vrijeme SP-a
  • Povećati broj pregleda stranica za 50% u odnosu na prosjek 2022.
  • Zadržati korisnike nakon prvenstva – rast u 01/23. za 15% u odnosu na prosjek 2022.
 
 

PROCES IZVEDBE

Kako bi se ostvarili prethodno navedeni ciljevi, projekt je bio podijeljen u dvije faze – prije prvenstva i za vrijeme prvenstva.

PRIJE PRVENSTVA

ZA VRIJEME PRVENSTVA

Već prije početka prvenstva, Gol.hr je izgradio atmosferu i uzbuđenje kroz seriju članaka “Repkologija” i web aplikaciju “Najbolji trenutak”, koja je omogućila korisnicima da se prisjete najvećih trenutaka u povijesti nogometa. Također su pokrenuli web aplikaciju “Golmanija” koja je izazvala nogometne stručnjake da prognoziraju ishod prvenstva, te aplikaciju “Super Vatreni” koja je omogućila korisnicima da slože idealnog reprezentativca.

Tijekom prvenstva, Gol.hr je pružao raznovrstan sadržaj kako bi korisnici mogli pratiti utakmice na jedinstven i zanimljiv način. Nudili su live pressice iz Katara, javljanja iz navijačkih zona, kolumne, praćenje utakmica, posebne ilustracije, tekstualne prijenose utakmica, izbor najboljeg igrača i dr. Sadržaj je bio atraktivan i visoko angažirajući, što je rezultiralo visokim dosegom na portalu i društvenim mrežama te minimiziranjem budgeta na 12.000 Eura (Google&Facebook).


POSTIGNUTI REZULTATI

Gol.hr je kombinacijom raznolikih i jedinstvenih sadržaja korisnicima omogućio najsadržajnije praćenje prvenstva, a samim time ostvario iznimne rezultate i ispunio ciljeve:

  • Gol.hr je zauzeo vodeću poziciju i postavio novi rekord tržišta s čak 1.450.828 korisnika, što je povećanje od 23% u usporedbi s rezultatom portala SP-a 2018.
  • Povećanje u broju pregleda stranica od čak 132%
  • Rast u broju korisnika u 01/23 za čak 32% u odnosu na prosjek prije SP-a, (+10% u odnosu na 01/22) te obranjena pozicija najčitanijeg sportskog portala
  • Broj pretraga pojma ‘gol.hr’ na Googleu se povećao za 69% u odnosu na ostatak godine
 

KREATIVNOST KAO KLJUČNA KOMPONENTA

Kreativnost je bila ključna komponenta projekta. Sadržaj je pažljivo biran i prilagođen preferencijama korisnika i karakteristikama svakog kanala. Svi sadržaji su imali svoj vlastiti vizualni identitet koji je odražavao njihovu svrhu i privlačnost. Poveznica svim materijalima bila je jedinstveni vizualni identitet Svjetskog prvenstva koji je grupirao sve sadržaje pod zajedničkim nazivnikom – gol.hr. Ovim pristupom, sadržaji su dobili vlastiti brending, a Gol.hr je dobio dodatnu prepoznatljivost.

Projekt praćenja Svjetskog prvenstva u Kataru putem gol.hr portala postigao je odlične rezultate i pružio korisnicima nezaboravno iskustvo praćenja prvenstva. Kroz inovativne pristupe i kreativne sadržaje, Gol.hr je ostvario svoje ciljeve i potvrdio svoju poziciju kao vodeći sportski portal u Hrvatskoj.