APLIKACIJA DNEVNIK.HR: USPJEŠAN PROJEKT KOJI NADMAŠUJE CILJEVE

APLIKACIJA DNEVNIK.HR: USPJEŠAN PROJEKT KOJI NADMAŠUJE CILJEVE

U današnjem digitalnom dobu, okruženi smo nevjerojatnim obiljem informacija i novosti koje nam svakodnevno dolaze sa svih strana. Bilo da otvaramo web stranice, pretražujemo društvene mreže ili koristimo mobilne aplikacije, izloženi smo neprestanom protoku vijesti, članaka, blogova i sadržaja različite vrste. Ova obilježja modernog informacijskog doba donose nam ogromnu količinu mogućnosti i dostupnosti informacija, ali istovremeno stvaraju i određene izazove. Jedan od takvih je i omogućavanje pristupa vijestima i informacijama na jednom mjestu, filtrirajući ih i pružajući nam relevantan sadržaj koji nas zanima.


PRIJEDLOG RJEŠENJA

Dnevnik.hr, najčitaniji portal u Hrvatskoj, proveo je projekt razvoja svoje news aplikacije s ciljem pružanja boljeg korisničkog iskustva i povećanja angažmana korisnika.

Glavni ciljevi postavljeni za prvih 6 mjeseci nakon lansiranja aplikacije bili su:

  • Povećanje broja korisnika aplikacije (real user) na mjesečnoj bazi s 31K na 50K
  • Veća konzumacija sadržaja unutar aplikacije (page views) s 5,1M na 10M
  • Više pregleda po korisniku – s trenutnih 166 na 200 na mjesečnoj razini


PROCES RAZVOJA

Strategija

Trenutno je popularno čitati news portale putem mobilnih preglednika, dok je preuzimanje aplikacija u stalnom padu. Glavni izazov je bio razviti modernu aplikaciju koja će pružiti bolje korisničko iskustvo u usporedbi s preglednicima, a uz to zadovoljiti potrebe raznolike i široke publike (više od 2 milijuna čitatelja u Hrvatskoj). Upravo zbog toga, strategija razvoja aplikacije usredotočila se na trend konzumacije news portala preko mobilnih preglednika te je cilj bio stvoriti aplikaciju koja će pružiti bolje korisničko iskustvo od preglednika.

Drugi važan izazov bio je uskladiti razlike između specijaliziranih portala koje objedinjujemo na jednom portalu. Ti portali se razlikuju po sadržaju i vizualnom izgledu, tako da je bilo potrebno predstaviti ih unutar iste platforme, no na način da se ne ugrožava prepoznatljivost kod njihove ciljane publike.

Strateški odgovor na ove izazove bio je stvaranje najbolje news aplikacije na tržištu koja će osigurati intuitivnije, preglednije i vizualno atraktivno sučelje. Također, cilj je bio uspostaviti pametnije povezivanje i prezentaciju sadržaja i tematskih cjelina.


Izvedba

Kako bi se privukli novi korisnici, većina budžeta usmjerena je prema digitalnim kanalima. Fokus je bio na korištenju alata kao što su social i Google oglasi, newsletter, postojeća aplikacija i portali unutar Grupe. Na tim se kanalima prilagođavaju poruke kako bi se ciljale specifične demografske skupine.

Za potrebe pretvaranja novih korisnika u lojalne korisnike, značajno se poboljšalo njihovo korisničko iskustvo. Nova aplikacija je brža i preglednija, bez suvišnih elemenata na naslovnici i u člancima te bez invazivnih bannera. Također, korisnicima je pružena mogućnost prilagodbe aplikacije prema njihovim preferencijama, kao što su veličina teksta, svijetla ili tamna tema i prilagodba notifikacija.

Postignuta je veća potrošnja sadržaja po korisniku kroz nekoliko poboljšanja. Prvo, omogućen je jednostavniji pristup sadržaju putem intuitivnog gornjeg izbornika te mogućnosti prijelaza s jednog portala na drugi jednostavnim “swipeom”.

Također je unaprijeđen pregled foto i video sadržaja omogućavajući korisnicima paralelno gledanje videa i čitanje sadržaja. Uz to, pojednostavljeno je dijeljenje sadržaja kako bi korisnici mogli lako podijeliti zanimljive članke i videozapise s drugima.

Na ovaj način, fokusirajući se na digitalne kanale i poboljšavajući korisničko iskustvo, uspješno su se privukli novi korisnici te pretvorili u lojalne korisnike koji sada aktivno konzumiraju više sadržaja svih portala.


Uloga kreativnosti

Kreativna strategija fokusirala se na komunikaciju prednosti i mogućnosti koje nova aplikacija pruža svim korisnicima, s naglaskom na pojednostavljivanje poruka „poziva na akciju“. Korisnicima specijaliziranih portala prezentirana je aplikacija kao najbrži i najjednostavniji način pristupa omiljenom sadržaju: Preglednija, jednostavnija, prilagođena tebi. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju.


UTJECAJ

Rezultati projekta su bili izvanredni, premašujući postavljene ciljeve već nakon tri mjeseca. U tom razdoblju, ostvareni su sljedeći rezultati:

  • Broj stvarnih korisnika gotovo se udvostručio (95%) na mjesečnoj razini, s porastom od 29 823 korisnika u odnosu na prosjek iz 2020. godine.
  • Broj pregleda sadržaja povećao se za čak 160%, sa 5,1 milijuna na 13,4 milijuna.
  • Prosječan broj pregleda po korisniku povećao se za 32%, sa 166 na 219 pregleda po korisniku.

Najbolji pokazatelj uspjeha projekta dolazi od samih korisnika. Nova aplikacija Dnevnik.hr ocijenjena je kao najbolja news aplikacija u Hrvatskoj na Google Playu i App Storeu, s pozitivnim komentarima korisnika koji ističu poboljšano korisničko iskustvo i zahvaljuju na kvalitetnoj aplikaciji: : „Preporučit ću i svojoj djeci i unucima. Hvala vam na ovoj aplikaciji.”


ALAT ZA PRAĆENJE ONOG ŠTO NAS ZANIMA

Projekt razvoja news aplikacije Dnevnik.hr, osim što je uspješno ostvario svoje ciljeve, danas svojim korisnicima pruža brz i jednostavan pristup aktualnim vijestima, člancima, fotografijama i video sadržajima iz različitih područja interesa. Ova aplikacija je rezultat strateškog razmišljanja kako bi se korisnicima pružilo najbolje moguće iskustvo u praćenju novosti i informacija.

U moru informacija i novosti kojima smo danas okruženi, aplikacija Dnevnik.hr pruža nam vrijedan alat za filtriranje i praćenje onoga što nas zanima. Omogućuje nam da ostanemo informirani, povezani i aktualni u svijetu koji se brzo mijenja.