DIGITALNI INKUBATOR BY HRVATSKI TELEKOM POVEZUJE MLADE IZ CIJELE HRVATSKE

U tijeku je Digitalni inkubator by Hrvatski Telekom u kojem učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske razvijaju svoja inovativna rješenja. Čitav projekt odvija se u digitalnom obliku čime učenici i studenti imaju priliku, uz razvoj vlastitih inovativnih potencijala, dodatno jačati i digitalne vještine koje su u današnje vrijeme izrazito važne pa čak i krucijalne, za osobni i profesionalni razvoj. Od edukativnih materijala koji su sudionicima na raspolaganju za gledanje u bilo kojem trenutku kad su povezani na internet, do komunikacije koja se najvećim dijelom odvija digitalno, a na kraju krajeva i samo učitavanje njihovih rješenja na Stellarplatformu – sve je online.

Razvoj digitalnih tehnologija ključan je za ovaj i slične projekte, a daljnji razvoj stvorit će brojne nove prilike i mogućnosti za mlade, ali i kompanije. S obzirom da će 5G biti ključni facilitator toga u budućnosti, razgovarali smo sa stručnjakom iz Hrvatskog Telekoma, direktorom Odjela strategije i planiranja pristupnih mreža Ivanom Uremovićem, koji objašnjava na koji način 5G mijenja ono što je mladima, a i svima nama, trenutno poznato.

 

Koje promjene u povezivanju društva donosi 5G u odnosu na ono što smo poznavali do sad?

5G donosi čitav spektar dodatnih mogućnosti koje će omogućiti bolji parametri brzine, latencije i pouzdanosti mreže. Ono što je sigurno je da s 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj.

Nedavno smo u suradnji s Ekonomskim institutom Zagreb predstavili takozvani 5G Atlas, koji je potvrdio kako je razvoj 5G infrastrukture jedan od ključnih pokretača društvenog napretka i to u svim županijama. Uvođenjem 5G mreže otvara se značajan poduzetnički potencijal koji do izražaja dolazi prvenstveno u slabije razvijenijim regijama i onima udaljenim od glavnih urbanih središta. 5G tehnologija će poduprijeti pozitivnu transformaciju gospodarstva u tim regijama kako bi one bile produktivnije i s većim potencijalom rasta u budućnosti.

Pozitivni efekti 5G-a mogu očekivati ponajprije u poljoprivredi, koja bi uz to mogla i smanjiti troškove poslovanja za oko 30 posto, ali i u svim drugim sektorima. Prema procjeni Ekonomskog instituta Zagreb, ulaganja u razvoj 5G mreže u sljedećih nekoliko godina donijet će više od 10 milijardi kuna (1,33 milijardi eura) dodatne vrijednosti hrvatskom gospodarstvu, a godišnja neto korist od ulaganja u 5G procjenjuje se na 1,72 posto BDP-a. Pritom će se rast zaposlenosti u svim analiziranim sektorima kretati u rasponu od 8 posto u prerađivačkoj do 46 posto u ICT industriji.

 

Na koji način 5G utječe na život mladih? Koje se sve mogućnosti uz 5G otvaraju za njih u svakodnevnom životu – privatnom i poslovnom?

Za početak, zahvaljujući nevjerojatnim brzinama 5G tehnologije, mladi će moći streamati i gledati svoj omiljeni sadržaj bez zastajkivanja. Moći će pratiti visoko kvalitetne streaminge sportskih događaja bez kašnjenja ili slušati koncert svog omiljenog pjevača iz vlaka, tramvaja ili autobusa. 5G donosi veće brzine, ali i veće kapacitete mreže, što znači da će, primjerice, na nekom muzičkom festivalu puno više korisnika moći ostvariti puno veću kvalitetu streaminga. Uvođenje 5G mreže na obali, posebno u turističkim središtima će otkloniti kapacitivne izazove u kojima je 4G mreža povremeno „ostajala bez daha“. Brzina interneta i odziv mreže su jako bitni i za mlade gejmere. Zahvaljujući 5G tehnologiji stiže Cloud gaming, što znači da će zaljubljenici u gaming moći igrati bilo koju igru, na bilo kojem uređaju i bilo gdje.

Kada je riječ o poslovnom aspektu, zanimljiv primjer je njemačka tvornica žarulja Osram. Oni u suradnji s Deutsche Telekomom preko privatne 5G mreže testiraju autonomna vozila. Imaju viličare koji se sami kreću po tvornici, orijentiraju se vizualno uz pomoć kamera i senzora te prepoznaju okolinu i snimke šalju na obradu u cloud, a iz clouda dobivaju povratnu informaciju. Ono gdje će se 5G pokazati društveno najkorisnijim jest zdravstvo. Uz 5G izvodit će se operacije na daljinu uz pomoć robotske ruke i lasera koji će obavljati fizičke poteze i pratiti vještu ruku kirurga.

 

Na koji način 5G unaprjeđuje rad unutar kompanija – bilo da se radi o komunikaciji između zaposlenika ili pogona?

Osim što će komunikacija između zaposlenika biti još bolja, naprednija i brža, u narednim fazama uvođenja 5G mreže poslovni će korisnici dobiti privatne 5G mreže. To su takozvane campus mreže koje pružaju nisku latenciju, dedicirani bandwidth i omogućuju povezivanje strojeva te kao takve služe kao poligoni za revoluciju u razvoju poslovnih procesa i rješenja temeljenih na senzorici, automatizaciji, robotici i primjeni umjetne inteligencije. HT sve to već testira, a campus mrežu postavili smo na FER-u baš za potrebe razvoja novih aplikacija i načina upotrebe 5G-a.

Imamo još jedan pilot projekt za tvrtku Kutjevo na kojemu sudjeluju i domaće tvrtke Alti Agro, TIS Grupa i Orqa. Radi se na prikupljanju podataka iz vinograda putem snimaka multispektralnim kamerama na dronovima te na obradi i praćenju velike količine podataka u realnom vremenu. Na temelju tih snimaka moguće je utvrditi postojanje potencijalnih problema poput moguće pojave bolesti i/ili štetnika, nedostatka gnojiva ili potrebe za navodnjavanjem.

 

Koje probleme je 5G do sad već riješio, a što se očekuje da će riješiti u budućnosti?

Kako se radi o mreži novije generacije i poboljšanih karakteristika tako i korisnici žele koristiti napredniju uslugu i prijelaz se odvija postepeno, ali kontinuirano. Do sada smo napravili veliki iskorak, prvi smo u Hrvatskoj uveli komercijalnu 5G mrežu te je ona daleko najveća i najbrža u zemlji, kako po pokrivenosti, tako i po brzini. S 5G mrežom trenutno pokrivamo 76 gradova, 11 općina i 2 milijuna stanovnika. Također smo nastavili postavljati industrijske standarde uvođenjem prvih usluga roaminga u 5G mreži pa je tako trenutno moguće koristiti 5G roaming u 30 zemalja, a istodobno smo prvi u Hrvatskoj pokazali mogućnosti 5G mreže na frekvencijama od 26 GHz.

Svi ovi uspješni momenti s uvođenjem 5G-a stavljaju nas u poziciju da razmišljamo o daljnjim koracima i neograničenim mogućnostima njezine primjene koji uskoro dolaze. Nema područja koje neće imati koristi od 5G-a: zdravstvo, obrazovanje, proizvodnja, poljoprivreda, energetika, turizam, promet, pametni gradovi… te se definitivno radi o tehnologiji koja će obilježiti sljedećih 10 godina, za koje se danas stvaraju preduvjeti izgradnjom 5G mreže.

 

Generalni ste pokrovitelj Digitalnog inkubatora – zašto je važno za HT povezivati se s takvim inicijativama koje se fokusiraju na rast i razvoj mladih?

Jedan od naših strateških ciljeva je približavanje mladima, što radimo kroz pokretanje ili sudjelovanje u kreativnim i inovativnim projektima. Od dugogodišnjeg programa Generacije NOW kojim educiramo mlade STEM vještinama, platforme #tebesepita gdje mladi kreiraju „custom made“ ponude koje im odgovaraju, ICT akademije i studentskih praksi, pa sve do Ultimate Gamer showa – platforme koja podržava gaming kulturu.

Upravo zbog toga, podrška projekta Digitalnog inovacijskog inkubatora nam se učinila kao prirodni tijek stvari. Zajednički cilj Hrvatskog Telekoma i Digitalnog inovacijskog inkubatora je promišljanje o temama koje su od važnog značaja za mlade, kao i pomaganje prilikom edukacije mladih u područjima digitalizacije i STEM-a. Kao digitalni predvodnici, želja nam je da s mladima i za mlade kreiramo svijet boljih mogućnosti, onakav kakav i sami svakodnevno u kompaniji živimo.