Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti PIK Vrbovec kao strateškog partnera Digitalnog inovacijskog inkubatora.

Izuzetno nam je drago što će tijekom Digitalnog inovacijskog inkubatora studenti različitih fakulteta iz cijele Hrvatske imati priliku surađivati s vodećim regionalnim kompanijama i vidjeti na koji način teorija funkcionira u praksi.

Sudjelovanjem u Inkubatoru, sudionici će razvijati vlastite kreativne potencijale, ali i primjenjivim rješenjima odgovarati na stvarne izazove različitih industrija. Jedna od njih je i prehrambena, a koju kao strateški partner projekta predstavlja PIK Vrbovec – vodeća mesna industrija u Hrvatskoj i regiji koja se bavi proizvodnjom, preradom, prodajom i distribucijom svježeg crvenog mesa i mesnih prerađevina te je dio Fortenova grupe.

Svojom dugogodišnjom tradicijom i intenzivnim razvojem na tržištu mesa i mesnih prerađevina, PIK Vrbovec već više od 80 godina kontinuirano bilježi rekorde u količini proizvedenih i prodanih proizvoda. Samo od 2005. pa do danas, povećali su proizvodnju preko više od 10 puta, a to ih je dovelo do pozicije lidera u svim kategorijama koje proizvode (svježe meso, šunke, trajne salame, parizeri od crvenog mesa, mortadele, kobasice za kuhanje i pečenje te naresci) i zadovoljavanja preko 40% potreba tržišta u Hrvatskoj.

U svom poslovanju, najviše su usmjereni prema uvođenju novih trendova, povećanju kapaciteta proizvodnje te osiguranju zdravstvene ispravnosti proizvoda. Jedan od značajnijih iskoraka na tržištu zasigurno je bio njihov projekt Manje je više, putem kojeg se pod brendom PIK tržištu nudi cjelokupan asortiman mesnih prerađevina koje ne sadrže pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten niti soju, a istovremeno imaju i 25% manje soli.

Oni potiču razvoj domaćeg gospodarstva i podizanje domaće proizvodnje, a to potvrđuje činjenica da je PIK Vrbovec najveći otkupljivač na domaćem tržištu crvenog mesa – od ukupne količine domaće stoke otkupi preko 50% svinja i preko 40% goveda koje plasira na domaće i na izvozna tržišta te surađuje s više od 100 farmi u cijeloj Hrvatskoj. Također, PIK je još 2011. prvi među mesnim industrijama potpisao Ugovor o dobrovoljnom označavanju svježeg svinjskog pakiranog mesa s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, a najveći je nositelj oznake „Meso hrvatskih farmi“ na hrvatskom tržištu crvenog mesa.

Poziciju tržišnog lidera i inovativne kompanije koja kontinuirano radi na uvođenju novih proizvoda i poboljšanju postojećih, PIK drži s razlogom – u 2020. godini je kompanija ušla u tržišni segment proizvoda od bijelog mesa, a od početka 2021. godine PIK je intenzivno pripremao i lansiranje dvije potpuno nove linije proizvoda: mesne grickalice i proizvode na bazi biljnih proteina.

U PIK-u se posebna pozornost posvećuje i ljudima koji su zaslužni za ovu uspješnu priču, odnosno razvoju svih zaposlenika – njihovom zadovoljstvu, edukaciji te uključenosti i doprinosu u samom poslovanju. Samim time, veliku važnost pridaju i mladim zaposlenicima kroz aktivnu suradnju s fakultetima te studentskim udrugama. Za sve nove zaposlenike imaju razvijen onboarding proces pomoću kojeg se stvara poticajno okruženje za rast i razvoj, prenošenje znanja, dijeljenje iskustva, izgradnju povjerenja kao temelja kvalitetnog odnosa te poticanje feedback kulture.

Kroz sam proces Digitalnog inovacijskog inkubatora, studenti će upoznati poslovanje PIK-a i surađivati sa stručnjacima koji kontinuirano daju svoj doprinos u njegovom radu.